Nekklachten

Heel veel mensen hebben last van hun nek, hebben hoofdpijn of een zwaar gevoel. Vermoeide ogen, verminderde concentratie, slecht slapen of moeite met in slaap vallen. Sommige mensen hebben zoveel andere symptomen die niet gerelateerd zijn aan de nek, dat ze niet eens weten dat ze problemen hebben in de nek.

Nekklachten en goed functioneren

Het is zo belangrijk om te zorgen dat alles goed gaat en goed functioneert als je optimaal wilt blijven functioneren in deze drukke maatschappij. Dat niet je batterij leeg trekt, dat je veel minder energie hebt dan dat je eigenlijk hoort te hebben. Stel je eens voor dat je een volle batterij hebt en elke dag gaat er een klein stukje van leeg. Dat verschil merk je zelf niet, maar iemand die jou een maand niet heeft gezien, die zal dat zeker zien!

Datzelfde geldt voor heel veel mensen die klachten hebben. Ze hebben al een hele tijd pijnklachten en dat wordt zo normaal voor ze dat ze denken dat het bij ze hoort. Maar dat hoort niet zo, dat is niet normaal. Maar als je niet beter weet, dan is het zo als het is voor jezelf. 

Wat kan er gaande zijn bij nekklachten?

Vaak is er een disbalans. Bijvoorbeeld, als je een houding hebt, waarbij je hoofd naar voren hangt en de zwaartekracht je verder mee naar voren neemt, dan gaan ook je schouders naar voren hangen en je ‘hangt’ letterlijk in je lijf in plaats van dat je actief rechtop staat. Als dit het was, dan zou je nu dus steeds naar beneden, naar de grond kijken. Je wilt graag wat zien, dus gaat je hoofd omhoog. Daarmee sluit je een heleboel in je nek af. Maar… je hersenen sturen alles aan en die moeten wel informatie kunnen sturen naar je cellen. Zie het bijvoorbeeld als een tuinslang. Als iemand op de tuinslang gaat staan, dan ben je misschien wel een dag bezig om je tuin water te geven. Dat gaat sneller en beter wanneer het water er vrij door kan stromen. En dat is hetzelfde met alles wat vanaf je nek omhoog en omlaag gaat en heel belangrijk is voor het goed functioneren in het dagelijks leven!

Nekklachten en subluxaties

Disbalans creëert subluxaties. (Weet je nog niet wat subluxaties zijn, kijk dan op onze website onder het kopje klachten voor meer uitleg). In het kort is een subluxatie een gewricht wat niet goed functioneert, daardoor komt er meer druk op het zenuwstelsel. Hierdoor hebben de hersenen moeite om alles goed aan te sturen. Zo kunnen allerlei vage klachten ontstaan, waarvan je misschien niet eens wist dat je ze hebt, omdat het langzaam is opgebouwd. Door de disbalans (en dus de subluxaties) kunnen spieren aan gaan spannen. De spieren hechten vast aan twee botpunten. Door de verhoogde spierspanning bewegen de gewrichten dan minder goed.

Nekklachten = minder goed bewegen

Het is normaal dat je je hoofd 80 graden naar links en naar rechts kunt draaien. Probeer dat zelf maar eens uit en vraag een collega of familielid die in de buurt is om dat ook eens te doen. Als het niet lukt om het hoofd beiden kanten op tachtig graden te draaien of het lukt aan de ene kant beter dan aan de andere kant, dan is de kans groot dat je subluxaties hebt. Misschien heb je al klachten en misschien zijn er nog geen klachten, maar kom eens langs en bekijk met ons wat er gaande is. Zo kunnen we wellicht bijdragen aan een verbeterd functioneren met minder wrijving en minder slijtage. Ga voor een goed lichaam zodat je ook op latere leeftijd zo weinig mogelijk klachten hebt! 

We zien je graag in de praktijk, dus pak de telefoon en bel ons voor een afspraak of vul het contactformulier op de website in!