Sportblessures

Ben jij een sporter? Heb je vaak blessures? Denk je optimaal bezig te zijn en “zit er meer in je lijf”, maar op de één of andere manier komt het er niet uit? Misschien is daar een reden voor en wellicht kunnen wij je helpen.

Er komen veel verschillende sporters bij ons. Golfers, zwemmers, basketballers, voetballers, tennissers, volleyballers etc. Ongeacht de sport gebeurt er vaak hetzelfde. Er wordt een piekbelasting gevraagd, de techniek wordt niet helemaal goed uitgevoerd of in het dagelijks leven doe je wat dingen waar het lichaam niet blij mee is. Daardoor creëren we een disbalans. 

Hoe kunnen blessures ontstaan?

Jij wordt aangestuurd door je zenuwen. Je hersenen geven informatie door via het zenuwstelsel naar alle cellen in je lichaam. Als daarin iets niet optimaal functioneert, dan kan het zijn dat het stagneert. Wat gebeurt er dan? Je creëert een subluxatie door die disbalans in het dagelijks leven (Weet je nog niet wat een subluxatie is, kijk dan op onze website onder het kopje klachten voor meer uitleg).

Door de subluxatie functioneert één of meerdere gewrichten minder goed, daardoor komt er meer druk op de wervelkolom en kunnen de hersenen minder informatie door je zenuwstelsel geven aan de cellen in je lichaam. Ook de feedback terug vanuit de cellen van je lichaam naar de hersenen is dan verstoord. De spier gaat hierdoor aanspannen met alle gevolgen van dien.

Er komen hier mensen die tennissen, ze staan klaar tijdens een wedstrijd en willen alleen maar wegstappen, maar dan het schiet ineens in de hamstring of de kuit. Het klinkt misschien gek, maar dat moment is niet het probleem. Het probleem is dat de spiertonus al lange tijd veel te hoog was. Op dat bewuste, onverwachte moment gaat de spier in een spasme die zo groot is dat de spier beschadigd raakt. Dit komt vaak door de onderliggende oorzaak van een subluxatie waardoor de zenuw minder informatie kan doorsturen naar die spier, waardoor de spierspanning veel te hoog wordt. Dan heeft het maar iets kleins nodig als laatste zetje, om beschadiging op te lopen. Dat is dus het probleem en niet het moment zelf.

Blessures voorkomen?

Wil je proactief bezig zijn, blessures voorkomen of heb je blessures en wil je zorgen dat je minder blessures gaat krijgen, dus dat je een sterker lijf krijgt, kom dan langs en laat je checken op subluxaties. Zo kun je ervoor zorgen dat je de juiste techniek hebt, want als een gewricht niet goed functioneert, dan kun je ook niet de juiste techniek uitvoeren. Of je gaat zo erg compenseren dat je andere gewrichten veel te veel belast worden en dat je daar blessures gaat krijgen. 

Wij kunnen zien of je subluxaties hebt, heb je ze? Dan kunnen we je helpen. Heb je ze niet? Dan kunnen we ook niets voor je doen, maar dan weet je in ieder geval dat het daar niet aan ligt en dat je wat dat betreft goed bezig bent. Op deze manier kan jij er voor zorgen dat je zo lang mogelijk je (sport)carrière kan blijven vervolgen of het resultaat kunt bereiken die jij wil.

We hopen je snel te zien!