Slaaphouding

Heeft u last van rugpijn? U bent niet de enige.

Pijn heeft een negatieve invloed op veel aspecten in het leven, waaronder ook een goede nachtrust. Het is zelfs zo erg dat een op vier mensen met chronische pijn ook last hebben van een slaapstoornis. Wat nog veel interessanter is dat rugpijn meestal niet wordt veroorzaakt door een serieuze medische aandoening. Juist door een slechte houding of vreemde slaappositie kunnen complicaties ontstaan.

Dit zijn de beste slaap posities als u last heeft van rugpijn:

1. Slaap op uw rug met een kussen onder de knieen.

Voor veel mensen is het slapen op de rug de beste positie voor vermindering van rugklachten.

Ga recht op de rug liggen.

Plaats een kussen onder de knieën en houdt uw rug in een neutrale positie. Het kussen is erg belangrijk voor het behoud van de natuurlijke ronding in de onderrug

Hoe helpt deze positie?

Tijdens het rugslapen is uw gewicht gelijkmatig verdeeld.

Dit zorgt voor vermindering van druk op alle drukpunten en een betere uitlijning van de ruggengraat en de organen.

2. Slaap op uw zij met een kussen tussen de knieën.

Als op de rug liggen oncomfortabel is probeer dan op uw zij te liggen.

Zorg dat de linker of rechter schouder direct in contact staat met het matras samen met de rest van van het lichaam.

Plaats een kussen tussen de knieën.

Als er een ruimte ontstaat tussen uw middel en het matras overweeg dan om een klein kussentje te gebruiken voor extra steun.

Of u nu voor een of twee kussens kiest zorg ervoor dat u niet altijd op dezelfde zij gaat liggen dit kan namelijk een onbalans in het spierweefsel veroorzaken.

Hoe helpt deze positie?

Alleen het slapen op de zij zal geen verlichting bieden, juist het kussen tussen de benen is de truc. Het kussen zorgt voor een optimale positie van de heupen, bekken en ruggengraat.

Denk erom:

Uitlijning is het belangrijkst

Welke positie u ook kiest, het behoud van de juiste uitlijning in de ruggengraat is het allerbelangrijkste. Focus u specifiek op de uitlijning van de oren, schouders en heup. Het zou kunnen dat er ruimtes ontstaan tussen het lichaam en matras, deze veroorzaken extra stress in de spieren en ruggengraat. U kunt dit verminderen door kussens te gebruiken om deze ruimtes op te vullen. Wees ook voorzichtig met het draaien in bed u kunt namelijk de balans in de ruggengraat verliezen door draaiende bewegingen. Zorg er altijd voor dat u uw hele lichaam beweegt, de buikspieren aanspant en de knieën richting de borst brengt als u zich omdraait.

Hoe zit het dan met buikslapen?

Slapen op de buik zorgt voor extra belasting op de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten. Het is onmogelijk om de neutrale positie van uw ruggengraat te behouden wanneer u op de buik ligt. Dit veroorzaakt op lange termijn allerlei vervelende complicaties, vroeg of laat zorgt buikslapen dus altijd voor rug- en/of nekklachten.